Koji su 5 koraci upravljanja rizikom u procesu upravljanja rizikom?

K

Kao voditelj projekta ili član tima svakodnevno upravljate rizikom; to je jedna od najvažnijih stvari koju radiš. Ako naučite kako primijeniti sustavni postupak upravljanja rizikom i pokrenuti temeljnih 5 koraka upravljanja rizikom, vaši će projekti teći bez problema i biti pozitivno iskustvo za sve koji su uključeni.

Uobičajena definicija rizika neizvjestan je događaj koji, ako se dogodi, može imati pozitivan učinak ili negativan učinak na ciljeve projekta. Mogućnost pozitivnog ili negativnog učinka rizika je važan pojam. Zašto? Jer prirodno je upasti u zamku razmišljanja da rizici imaju urođene negativne učinke. Ako ste i otvoreni za one rizike koji stvaraju pozitivne prilike, projekt možete učiniti pojednostavljenim, pametnijim i profitabilnijim. Pomislite na poslovicu – "Prihvati neizbježno i okreni to u svoju korist." To je ono što radite kada rudnik projekta riskira za stvaranje prilika.

Neizvjesnost je u središtu rizika. Možda niste sigurni da je događaj Vjerojatno dogoditi se ili ne. Također, možda niste sigurni što je to posljedice bilo bi ako dogodilo se. Vjerojatnost – vjerojatnost pojave događaja i posljedica – utjecaj ili ishod događaja dvije su komponente koje karakteriziraju veličinu rizika.

Svi procesi upravljanja rizikom slijede istih 5 osnovnih koraka, iako se ponekad opisuju različiti žargoni za opisivanje ovih koraka. Ovi koraci upravljanja rizikom zajedno kombiniraju se kako bi pružili jednostavan i učinkovit postupak upravljanja rizikom.

Korak 1: Identificirajte se. Vi i vaš tim otkrivate, prepoznajete i opisujete rizike koji mogu utjecati na vaš projekt ili njegove rezultate. Postoji nekoliko tehnika pomoću kojih možete pronaći rizike projekata. Tijekom ovog koraka započinjete s pripremom vašeg Registra projektnog rizika.

Korak 2: Analizirajte. Nakon što se utvrde rizici, određujete vjerojatnost i posljedicu svakog rizika. Razvijate razumijevanje prirode rizika i njegovog potencijala da utječe na ciljeve projekta. Te se informacije također unose u vaš registar projektnih rizika.

Korak 3: Procijenite ili rangirajte. Rizik procjenjujete ili rangirate određivanjem veličine rizika, koja je kombinacija vjerojatnosti i posljedica. Vi odlučujete o tome je li rizik prihvatljiv ili je dovoljno ozbiljan da zahtijeva postupanje. Te se ocjene rizika također dodaju u vaš registar projektnih rizika.

4. korak: Počastite se. To se također naziva planiranje reagiranja na rizike. Tijekom ovog koraka procjenjujete najbolje rizične rizike i postavljate plan za njihovo liječenje ili promjenu radi postizanja prihvatljive razine rizika. Kako možete umanjiti vjerojatnost negativnih rizika kao i povećati mogućnosti? U ovom koraku stvarate strategije ublažavanja, preventivne planove i planove za krizne slučajeve. Dodajte mjere liječenja za najviši rang ili najozbiljnije rizike u registar projektnih rizika.

5. korak: nadgledanje i pregled. Ovo je korak u kojem preuzimate svoj projektni projektni rizik i koristite ga za provjeru, praćenje i pregled rizika.

Rizik je povezan sa neizvjesnošću. Ako postavite okvir oko te neizvjesnosti, onda učinkovito rizikujete svoj projekt. A to znači da se možete kretati mnogo samouvjerenije kako biste postigli svoje ciljeve projekta. Identificiranjem i upravljanjem sveobuhvatnim popisom projektnih rizika mogu se umanjiti neugodna iznenađenja i prepreke te otkriti zlatne mogućnosti. Proces upravljanja rizikom pomaže i u rješavanju problema kad se pojave jer su ti problemi predviđeni i planovi za njihovo rješavanje već su razvijeni i dogovoreni. Izbjegavate impulsivne reakcije i prelazite u način "gašenja požara" kako biste otklonili probleme koji su se mogli predvidjeti. To čini sretnijima, manje stresnim projektnim timovima i dionicima. Krajnji rezultat je da minimizirate utjecaj projektnih prijetnji i iskoristite prilike koje se pojave.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved