FAQ o upravljanju rizikom flote

F

Teško je voditi bilo koji posao, ali kada su vaši zaposlenici na putu? Pa, postaje samo još složenije. Rizik povezan s upravljanjem voznim parkom je stvaran i značajan jer pogreške ne mogu rezultirati samo štetom na vašoj imovini, već, ozbiljnije, opasnošću po život.

Većina ljudi zna da ako upravljate voznim parkom, morate sudjelovati u upravljanju rizicima voznog parka, ali to ostavlja mnogo pitanja bez odgovora. U ovom ćemo vodiču preuzeti najčešće postavljana pitanja u vezi s upravljanjem rizikom flote. Započnimo:

P: Koliko često treba testirati moje vozače?

A: Loše vozačke navike ne zahtijevaju dugo vremena, pa čak i naučene navike mogu se vratiti u naš stil vožnje ako nismo pažljivi. To je posljedica neaktivnih navika, a znači da je redovito testiranje vozača izuzetno bitno.

Općenito, preporučuje se održavanje većih obuka na godišnjoj osnovi, no preporučuju se i tromjesečne mini-ocjene kako bi se ispravili manji problemi sa stilom vozača.

P: Moje osoblje vozi vozila koja nisu automobili, trebam li još uvijek upravljanje rizikom voznog parka?

A: Nije važno kojom vrstom vozila upravlja vaše osoblje, bilo da je riječ o biciklima, motociklima, autobusima, kamionima ili kamionima, upravljanje rizikom voznog parka zakonska je i moralna obveza. Većina tvrtki za upravljanje voznim parkom ponudit će podršku za širok izbor vozila koja su u vlasništvu i kojima upravljaju tvrtke poput vašeg.

P: Tko je u tvrtki odgovoran za upravljanje rizikom flote?

A: Za razliku od određenih pravnih obveza, u tvrtki koja je odgovorna za FLR nema određenog položaja. Međutim, preporučuje se da ulogu preuzmu oni iz samog vrha poslovanja jer to postavlja važan prioritet za sigurnost na cestama unutar tvrtke.

Konačno, ako vaše poduzeće ne donese program upravljanja rizikom flote, vaše će se poduzeće smatrati osobno odgovornim za nezgode koje se dogode. Stoga se preporučuje da se FLR shvati ozbiljno u vrhu posla i, u idealnom slučaju, pojedincu je dana odgovornost da ga nadgleda tijekom cijele godine.

P: Kakve podatke možete dobiti s telematičkog uređaja?

A: Opcijski aspekt FLR-a koji neke tvrtke odlučuju instalirati su telematički uređaji. Ove su kutije učinkovito rođaci letačke tehnologije "crne kutije" i prate sve što se događa u automobilu.

Ovi uređaji mogu pružiti informacije o brzini, dramatičnom ubrzanju ili kočenju, performansama u zavojima i drugim, ključnim pitanjima upravljanja rizikom.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved