Unajmiti knjigovođu: 8 pitanja o računovodstvenim intervjuima za postavljanje

U

Unajmljivanje knjigovođe može biti neodoljiv proces za mnoge vlasnike malih poduzeća. Prije nego što započnete pretragu, važno je odrediti vrstu iskustva i vještina koje su vam potrebne. Tražite li nekoga tko će analizirati brojeve za vas i stvoriti proračun ili vam stvarno treba netko da podaci unose račune i račune?

Ako imate nekoga tko će vam pomoći razumjeti brojeve ili imate jaku pozadinu računovodstva i financijskog upravljanja, pronalazak osobe koja je poznavalac vašeg računovodstvenog softvera i čije je iskustvo i osobnost pogodan za vaše poslovanje vjerojatno će uspjeti. S druge strane, ako nemate nikoga tko bi se pobrinuo za točne brojeve, knjižica za unos podataka nije dobra ideja. U ovom ćete slučaju tražiti nekoga s potpuno knjigovodstvenim iskustvom. Odnosno, sposobnost da uskladi ravnotežu i izvrši mjesečno zatvaranje. Obično knjigovodstvene knjige nemaju sposobnost da vam pomognu u upravljanju financiranjem izvan točnih financijskih izvještaja.

Jednom kad stavite oglas, obrađivat ćete se sa smorgasbordom kandidata. Morat ćete suziti hrpu kandidata na one koji zadovoljavaju potrebe vašeg opisa posla i tada će započeti zabava za intervjuiranje. Morat ćete postaviti pitanja koja će osigurati da knjigovođa zaista ima prave vještine i da će odgovarati kulturi vašeg poslovanja. Evo 8 pitanja koja možete postaviti svojem potencijalnom knjigovođi:

1) Mislite li da je izvještavanje o obračunskim ili gotovinskim osnovama bolje za upravljanje poslovanjem?

Potražite naprednog knjigovođu koji će vam objasniti da računovodstvo na obračunskoj osnovi osigurava bolja financijska izvješća, ali novčana osnova obično se preferira zbog poreza. Knjigovodstvene evidencije možemo voditi po načelu nastanka događaja, a porezni računovođa može izvršiti prilagodbe poreza na gotovinu. Standardni knjigovođa vjerojatno će vam reći kakvo je njezino iskustvo i neće imati prednost ni za jedno.

2) Što je računovodstvena jednadžba (ili jednadžba bilance) ili objasnite bilancu.

Dobar knjigovođa će objasniti da bilanca ima imovinu, obveze i kapital. Ovo je obavezno za sve one za koje očekujete da daju precizna financijska izvješća. U idealnom slučaju će vam reći da jednadžba glasi: Imovina = Obveze + Vlasnički kapital. Ako ne mogu objasniti bilancu, tražite od njih da opišu račun imovine i obveza. Nećete htjeti da netko tko ne zna bilancu odgovoran za kraj mjeseca, bude zatvoren, ali ako netko drugi osigura točnost, dobro će znati kako se koriste sredstva i obveze.

3) Bankovni račun isključen je 0,72 USD. Koliko ćete vremena potrošiti na potragu za problemom i koje ćete korake poduzeti kako biste ga pronašli?

Ovaj je problem lukav i stvarno ovisi o tome što biste željeli vidjeti u pravoj knjigovođa. Neki neće prestati tražiti dok je ne pronađu. Naravno, mogu biti brojne stvari koje uzrokuju nepodudarnost pa želite da oni provedu neko vrijeme u potrazi za problemom. Ali koliko vremena? Je li trošenje 2 sata u potrazi za $ 72 najboljom upotrebom vremena? Ako pogledamo povrat ulaganja, to je apsolutno loša upotreba vremena. Ako odgovore dva sata, morat ćete istražiti njihovu toleranciju prema nesavršenim okolnostima. Ako se nalazite u kreativnom polju, ekstremni perfekcionist može vas samo iznenaditi. Ako, međutim, pogrešku uopće neće potražiti, njihova pažnja prema detaljima vjerojatno nije dovoljno jaka i trebali biste nastaviti gledati.

Kada traže grešku, idealni kandidat će reći da je vjerovatno greška u transpoziciji i oni bi tamo najprije započeli (pogreške u transpoziciji dijele se sa 9). Možda će samo reći da će svaku stavku retka provjeriti u skladu s izjavom, što je potpuno ispravno.

4) U računovodstvu gotovinske osnove, kako bi zabilježili godišnju premiju osiguranja u iznosu od 600 USD?

Pravi odgovor za gotovinsku osnovicu je trošak osiguranja osiguranja od 600 USD, kreditna gotovina ili dugovi na račun. Sve knjigovođe bi trebale imati pravo.

5) Kako biste zabilježili godišnju premiju osiguranja u iznosu od 600 USD pomoću obračunskog obračuna?

Točan odgovor ovdje je Debitno pretplatno osiguranje u iznosu od 600 USD, kreditna gotovina ili Račun. Pozovite ih da saznaju kada su troškovi osiguranja priznati. Trebalo bi iznositi 50 USD mjesečno s teretom rashoda osiguranja i kreditom s prepaid osiguranjem. Ako kandidat ne može odgovoriti na to pitanje, nemojte očekivati ​​da će vaše knjige voditi na temelju obračunskog obračuna. Želite ovisiti o nekom drugom za izvješća uprave.

6) Što mislite, koliko benzinskih crpki (ili kafića, itd.) Postoji u SAD-u?

S ovim pitanjem tražimo dobre vještine kritičkog razmišljanja. Nije u redu samo pretpostaviti broj bez objašnjenja ili reći da bi ga "google". Želite da kandidat ima postupak za nagađanje, bez obzira koliko udaljen od njega. U mom gradu postoji toliko benzinskih crpki, pretpostavljam da su to mnogi gradovi u mojoj državi ….

7) Rangirajte sljedeće prema važnosti za poslovni uspjeh: prodaja, timski rad, kvaliteta, integritet, profitabilnost, usluga

Na ovo pitanje nema ispravnog ili pogrešnog odgovora, ali pokazat će da li je kandidat usklađen s vašom poslovnom kulturom i pokazati vještinu kritičkog razmišljanja. Potražite opravdanje zašto su odgovorili na način na koji su to učinili. Poklapa se s onim kako biste odgovorili na pitanje? Na primjer, ako kažu da je profitabilnost najvažnija. Zašto je to tako? Ako kažu da je timski rad najmanje važan, vjerojatno želite iskopati malo dublje ako je timski rad visoko na vašoj listi prioriteta.

Knjigovođa bi po mogućnosti naveo isplativost nižu na listi, jer želite znati da oni razmatraju čitav posao, a ne samo svoj posao. Također biste željeli vidjeti integritet visoko na popisu. Da li stvarno želite knjigovođu koja ne cijeni integritet?

8) Recite mi za vrijeme kada se niste složili s nečim što je vaš šef tražio od vas.

Pravi odgovor ovdje ovisit će o osobnosti koju tražite. Želite li sljedbenika koji će raditi ono što vi kažete? Tražite li savjetnika koji bi vam rekao što treba učiniti? Možda je mješavina pravi odgovor za vas, nekoga tko je dovoljno samouvjeren da govori svoje mišljenje, ali spreman je krenuti u smjeru.

Postoji nekoliko potencijalnih pitanja o intervjuu kojima se postavljaju razgovori sa knjigovodstvenim knjigama. Navedeni naprijed mogu vam dati dobru indikaciju odgovara li kandidat ili ne. Za bolju procjenu računovodstvenih vještina, provjerite AIPB-ov knjigovodstveni test. Ne zaboravite provjeriti reference i pokušajte razgovarati s CPA-om koji je imao priliku vidjeti njihov rad.

Autorsko pravo (c) 2010 Kelly Totten

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved