PR planiranje – kako kreirati PR plan?

Vaš plan odnosa s javnošću (PR) može biti jedna stranica ili više. To zapravo i nije važno – ključno je imati jedan. Ad hoc PR će vam donijeti neke rezultate, ali neće biti toliko uspješan ili isplativ kao održiva kampanja. Često se ljudi samo usredotoče na aktivnost u odnosu na PR. To može imati koristi, ali neće postići percepcijski pomak koji tražite. Postoje vitalni koraci koje morate poduzeti u osmišljavanju PR plana.

* Revizija – trebate imati jasnu ideju gdje se nalazi vaša organizacija s obzirom na percepciju publike koja vam je važna. PR se odnosi na percepciju – stvarajući je, poboljšavajući ili mijenjajući. Ne biste se trebali upuštati u PR, sve dok ne znate točno što vaša ključna publika misli, osjeća i vjeruje u vašu organizaciju. Ovo vam također daje korisnu referentnu vrijednost na temelju koje možete mjeriti bilo koju aktivnost.

* Aspiracija – ovo je ključno. Gdje točno želite da vaša organizacija bude u smislu percepcije. Ostavite sve po strani što bi vam moglo stati na put – ovdje se radi o širokoj slici i o tome kako želite da vaša organizacija bude shvaćena i poznata.

* Ciljevi – trebate ući u detalje i točno precizirati ono što želite postići. „Više profila“ nije dovoljno – trebate definirati svoje ciljeve na način na koji se mogu mjeriti – oni moraju biti specifični, mjerljivi, ostvarivi, realni i vremenski ograničeni.

* Publika – bitno je prepoznati važnu publiku. Postizanje nacionalnog tiska i medijske pokrivenosti možda je dobro za ego, no pomaže li vam zaista prenošenje poruka vašoj ključnoj publici?

* Pažnja – za svaku kampanju trebaju se robusne i specifične ključne poruke. Oni podupiru vašu komunikaciju i pomažu vam u procjeni uspjeha vaše kampanje.

* Aktivnost i primjena – tu počinje zabava. Do sada ćete imati jasnu predodžbu o tome što želite postići i na koga ciljate. Ključno je sada stvoriti kreativne ideje koje će vam pružiti priliku da svoje poruke učinite što učinkovitijim. To bi moglo uključivati ​​različite aktivnosti – od događaja i natjecanja do istraživanja, sudjelovanja slavnih i internetskih foruma.

* Procjena – ako ste pravilno obavljali svoj posao u vezi s obavljanjem revizije i postavljanjem svojih ciljeva, tada bi procjena trebala biti uredno na mjestu.

Ovo su bitni elementi u osmišljavanju i provedbi učinkovitog PR plana. Zanemarite ih. Ne biste bacili novac kroz prozor – pa zašto se upuštati u PR aktivnosti bez robusnog plana?

Ovi koraci čine model planiranja odnosa s javnošću „7As“ – autorska prava tvrtke Profile Matters Ltd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *