Star Wars Special: PR lekcije majstora Jedija

S

Od svog osnutka 1977. godine, pripovijesti o Ratovima zvijezda imali su mnogo toga. Prihvaćajući strategiju transmedije, ona je svom fandomu pružila zaista imerzivno iskustvo koje je rodilo jedinstvenu vlastitu subkulturu. Dok mnogi gledaju filmsku franšizu na dječje uspomene i nagomilavanje zavjera u srcu, neki od nas otkrili su prosvjetljujuće savjete za odnose s javnošću Yode i Obi-Wan Kenobija. Ovo su neki od njih:

Mnoge istine koje držimo ovise o našem gledištu.

Prva lekcija koju smo naučili od Obi-Wan-a je važnost empatije za PR stručnjaka. Mi kao PR-ovci moramo biti u stanju napustiti potvrdne pristranosti da bismo mogli analizirati situacije iz perspektive različitih dionika.

Misija odnosa s javnošću je izgradnja obostrano korisnog odnosa između različitih dionika upravljanjem interesima. Bez mogućnosti razmatranja sa stajališta različitih strana, određene skupine dionika mogu biti izmijenjene i time postavljaju osnovu za sukobe u budućnosti.

Uvijek u pokretu je budućnost.

Promjena je jedina konstanta; budućnost je teško predvidjeti. Međutim, jedan od najuzbudljivijih dijelova PR-a također je predviđanje trendova i priprema za ono što može biti.

Brze promjene u obrascima potrošnje medija i tehnološkom napretku dodaju izazov. Upravo ta brzina izbacuje neizvjesne stručnjake i agencije iz njihove igre, pa čak čini neke zastarjele. Hrabrost u prihvaćanju promjena ključ je opstanka i uspjeha. Potrebno je stalno biti u tijeku s najnovijim industrijskim dostignućima, trendovima potrošnje i jačati svoj arsenal najnovijim setovima vještina.

Ne pretpostavljaj ništa Obi-Wan. Jasno morate razmišljati ako želite otkriti prave zlobnike koji stoje iza ove parcele.

Yodini savjeti Obi-Wanu služe kao podsjetnik svima da nikada ne uzimaju stvari po svojoj vrijednosti i da im uvijek bude jasno. Bez obzira na to koliko smo zauzeti, biti profesionalni način da nikada ne kompromitiramo radne standarde i etiku.

Umjesto da se samo nadamo idealu, uvijek planiramo i pripremamo se za najgore s planovima za izvanredne situacije. Također pomaže imati jasan um prilikom analize činjenica i situacija. Kad se suočite sa zabrinutim umom, prije udaha u zadatke uvijek predahnite.

Biti Jedi znači suočiti se s istinom i birati. Pustite svjetlost ili tamu, Padawan. Biti svijeća ili noć.

Konačno, ali ne najmanje bitno, Yoda također daje važnu PR lekciju o donošenju izbora i integritetu. Kada se mora donijeti izbor ili odluka, ona se mora donijeti na temelju etike i integriteta. Uvijek igrajući vražjeg zagovornika, najbolji među publicistima uvijek moraju imati na umu da nismo gomila molitelja, niti smo puki ustašari. Uvijek odlučite pogriješiti na desnoj strani (jesam li rekao svjetlo?).

Ukratko, bez obzira jeste li Warsie ili ne, uvijek ima nešto za naučiti od mudrica koji su skriveni tijekom putovanja Ratovima zvijezda. Kad god smo sigurni da smo naučili sve što treba, uvijek se toga sjećajte.

"Mnogo toga za naučiti, još imaš"

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved