PR Vs oglašavanje

P

Kad trebate stvoriti medijski dojam za novo pokrenuto poslovanje, možete razmotriti neke osnovne metode kao što su televizijsko oglašavanje, radio, mrežni marketing, a možete i angažirati profesionalne PR tvrtke za generiranje priopćenja za javnost za vašu tvrtku ili tvrtku. No odnosi s javnošću i oglašavanje nisu iste stvari i morate shvatiti razliku između odnosa s javnošću i drugih metoda oglašavanja. Na primjer, kada zapošljavate konkurentni prodajni tim za promociju proizvoda i za vanjsku prodaju, oni se uglavnom trude učinkovito angažirati s novom publikom i pomažu vam da pronađete moguće kupce za svoje proizvode. To se također smatra tehnikom odnosa s javnošću. Ali vaša priopćenja za tisak ne smiju provoditi ili držati vaši zaposlenici, a to bi mogla objaviti takva ugledna anonimna PR agencija. Drugim načinom ljudi ne mogu samo povećati količinu prodaje, već mogu i izgraditi vrijednost svog branda na globalnom tržištu.

Koja je razlika između priopćenja za javnost i oglašavanja?

Možete kontrolirati svoje oglašavanje, a možete bilo kada kreirati, uređivati, distribuirati i ograničavati svoje oglase. Nadalje, trebate platiti za različite načine oglašavanja, poput tiskanih medija, internetskog oglašavanja, radio i televizijskog oglašavanja. Sjetite se svoje posljednje reklamne ploče koju je napisao vaš kreativni tim i platili ste najam za pano. Ali kad krenete na tržišno orijentirani PR, ne možete ih kontrolirati sa svojim timom i troškovi za tisak neće se naplaćivati. Svaka poznata PR firma može distribuirati pozitivan i negativan PR za vašu tvrtku, a vi morate osigurati da vaša tvrtka može imati pozitivan utisak na globalnom tržištu.

· Upravljačka ploča: imate upravljačku ploču za svoje oglašavanje i u svoje oglase možete uključiti impresivne slike, ilustracije i sadržaje za vaše poslovanje. Čak i nakon određenog vremena, letak možete promijeniti i promovirati različite proizvode zasebnim letcima. Ali za PR, kad objavite svoj post, njega ne možete naknadno mijenjati. Nakon toga će novinari odlučiti što učiniti i moći će poništiti vaš post bez da vas obavijeste. Priopćenja za javnost su autentičnija i klijenti mogu klijente smatrati istinitim medijskim utiskom.

· Nema roka: Želite li objaviti oglas za tisak u dnevnim novinama? Tada biste trebali izraditi letak i poslati ga uredniku novine prije roka. Čak i nakon roka koji je postavila novinska agencija, imate mnogo izbora za objavljivanje iste reklame na oglasnim pločama, ostalim novinama i na mrežnim portalima za oglašavanje. Ali ako jednom objavite priopćenje za javnost, ne možete ga ukloniti. Različite tvrtke kao i internetski forumi za vijesti pročitati će vaš post iz glavnog izvora i nakon toga dati svoje povratne informacije.

· Okretanje vijesti: možete misliti da ako stvorite neke pozitivne i dojmljive reklame, novinari će napisati neke nove pozitivne priče. Ali ovo je zabluda jer novinari ništa neće napisati na temelju vaših reklama; pronaći će žlice od svog izvornog izvora. Dakle, PR ili priopćenje za javnost ne mogu mijenjati, pokretati ili kontrolirati tvrtka. Ali plaćene reklame su kućni ljubimac tvrtke.

Ne pokušavajte da napravite budalu svog kupca:

Ako mislite da potrošači nisu upoznati s tržišnim trendovima, a lako ih možete impresionirati pokazujući neke pozitivne reklame, onda živite u raju budala. Kupci mogu testirati vaše proizvode jednom, ali ako im se čini loše, započet će s porukama drugih kako bi izbjegli vaše proizvode. Dakle, plaćeni oglasi mogu vam pružiti ograničenu i početnu prodaju, pa ako želite učiniti svoju tvrtku stabilnom, tada je PR jedino pravilo za javno pojavljivanje.

Možete unajmiti novinara ili tvrtku za odnose s javnošću koja će vam napisati priopćenje za javnost, ali nemojte misliti da će oni napisati svoju priču kako bi vas impresionirali. Oni će testirati vaše proizvode ili će prikupiti neke podatke od vaših prethodnih kupaca, a potom će na temelju tih recenzija napisati priopćenje za javnost. Stoga razmislite dvaput zašto se kupci oslanjaju na priopćenja za tisak, a ne na reklame.

Tvoj trenutačni PR ne može biti objavljen:

Želite napraviti neka komercijalna priopćenja za tisak za svoju tvrtku? PR-ove se ne može komercijalizirati jer trebaju generirati samo vjerodostojne podatke. Dakle, nijedna PR kompanija ili reporter neće vaš komercijalni motiv pretvoriti u priopćenje za javnost, jer oni nisu vaš zaposlenik i već su regrutovani za korištenje istinskih podataka. Dakle, sljedeći put kada planirate generirati komercijalni PR, morate biti spremni dobiti odgovor "NE".

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved