Kako koristiti i razumjeti 3 razine mjerenja PR-a

K

Odnosi s javnošću jedna je od onih grana koju je teško definirati, a ponekad čak i teže razumjeti. Postoji značajan broj zadataka koji su uključeni u PR, što otežava precizno preciziranje o čemu se radi.

Najuspješnija definicija odnosa s javnošću je da je to funkcija upravljanja koja izvršava određeni plan djelovanja koji se bavi postupcima pojedinca ili organizacije na javni interes kroz svoje postupke i politike. PR tako evaluer procjenjuje stavove javnosti.

Načini za to su ogromni i raznoliki. To bi moglo biti jednostavno poput pisanja i puštanja priopćenja za javnost ili nečeg složenijeg i izravnijeg odnosa s medijima. To može uključivati ​​strateško postavljanje članaka. PR uključuje mnoštvo zakulisnih poslova, kao i javnih aktivnosti poput odnosa u zajednici, kriznih komunikacija, javnih konferencija za novinare i internih komunikacija.

Kako su zadaće PR tima toliko raznolike, ponekad se može pokazati izazovnim pokušati procijeniti učinkovitost strategije. Gdje započinje? Na što se treba usredotočiti?

Tijekom godina koraci za analizu učinkovitosti PR strategije mijenjali su se i usavršavali. Važno je ostati na vrhu najnovijih tehnika mjerenja PR-a kako biste klijentu mogli dati jasno izvješće o tome što vi i vaš tim radite.

Važno je zapamtiti da se PR mjeri u 3 razine:

1. Izlazi

2. Ishodi

3. Rezultati poslovanja

Izlazi su razina kontakta i odgovora. Mjerenje često uključuje utvrđivanje njegovog utjecaja na medijske kanale. Učestalost, posjete, istaknutost, kontakt čitatelja, novinarski upiti i utjecaj poruka sve su aspekti ishoda.

Najbolji način za mjerenje rezultata je dodjela sustava bodovanja. Temelji ga na tonu i dosegu ciljane publike, kao i na to koliko je dobro poslana i uključuje li preporuku ili preporuku.

Ishodi su izrazi koji se koriste za opisivanje razine percepcije i ponašanja i uglavnom se bave znanjem, mišljenjima i stavovima. Prilikom ocjenjivanja rezultata mjeri se utjecaj na ciljne skupine. To uključuje prepoznavanje, svijest, sjećanje, preporuke i namjere kupnje.

Najbolji način mjerenja ishoda je upotreba već postojećeg materijala. Ako tvrtka koja vas je angažirala već ima istraživanje praćenja, u redu je upotrijebiti ovo. Jednostavno dodajte nekoliko pomno osmišljenih pitanja u anketu kako biste utvrdili utječe li neka od PR aktivnosti na šansu publike. Ako ne postoji istraživanje, na raspolaganju su resursi za stvaranje jeftinih anketa.

Rezultati poslovanja odnose se na dodanu vrijednost koju je PR kampanja imala na poslovnoj razini. To uključuje utjecaj na cijene dionica, prihode / promet te vrijednost ugleda i tržišni udio.

Prosječna tvrtka već ima odjeljenje koje mjeri kako rade njihove prodaje i što potencijalno pokreće njihovu prodaju. Za mjerenje PR-a moguće je raditi s istim marketinškim analitikama i pažljivo pratiti sve promjene u brojevima prije PR strategije i tijekom kampanje.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

Logo


All rights reserved